Groot aandeel werknemers ongelukkig met baan

65% van de Nederlanders heeft zijn baan omdat het moet en 25% vraagt zichzelf iedere dag af ‘HOE KAN IK HIER MEE STOPPEN? ‘WAAR IS DE NOODUITGANG?’. Slechts 10% van ons Nederlanders is echt gelukkig met zijn/haar werk. En dat is ontzettend laag, want gemiddeld besteden we heel wat uren per week aan onze job.

Geluksmomenten & levensgeluk

Er zijn twee soorten geluk. Als eerst heb je de geluksmomenten; een ogenblik waarbij je je goed voelt en je blij bent. Dat kunnen er tientallen per dag zijn of enkele per week. Daarnaast heb je het levensgeluk. De mate waarin je tevreden bent met je leven en daarbij speelt werk natuurlijk een belangrijke rol. Zodra je leuker werkt hebt, heb je eigenlijk dus een leuker leven.

Waardoor worden we ongelukkig van werk?

De grote vraag is natuurlijk waarom zijn we zo ongelukkig op ons werk. Als eerst is dat omdat andere vaak voor ons denken. Managers denken voor hun personeel zonder te luisteren naar wat je echt zelf willen en hier zelf in kunnen bijdragen. Daarnaast worden veel mensen ongelukkig van het niet nakomen van beloftes. A beloven en B doen komt in veel organisaties voor. Daarbij komen enorme frustraties kijken. Ook routinematig werk doen en een gebrek aan positiviteit komt voor. Tot slot zijn er soms situaties van pesten, eenzaamheid en verveling op het werk.

Investeren in geluk

Werkgevers zijn er bij gebaat om te investeren in het geluk. In eerste instantie omdat blijkt dat gelukkige medewerkers voor hogere omzetten zorgen, zeker degene die klantcontact hebben. Daarnaast draagt dit preventief bij aan de uitval, maar ook het verloop van medewerkers.

Medewerkers verwennen met uitstapjes en cadeautjes draagt niet structureel bij aan het geluk. Het gaat vooral om het verbeteren van processen en inspraak in de organisatie. Goed leiderschap kan medewerkers taakgericht aansturen, coachen en motiveren. Geef medewerkers het vertrouwen en verantwoordelijkheden die bij hen passen. Zorg dat er vertrouwenspersonen zijn waarmee medewerkers kunnen praten ook over bijvoorbeeld hun privé of financiële situatie want door elkaar beter te begrijpen kun je het geluksrendement verhogen.

Shiny Happy People Company

Unlimited People werkt aan Shine Happy People Company’s; bedrijven waarbij iedereen gelukkig is op de werkvloer. Wil jij weten hoe gelukkig jouw medewerkers zijn en hoe je hen nog gelukkiger kan maken? Neem dan contact met ons op!

Print your tickets

Call Now Button