Week van de werkstress: voorkom overbelasting en chronische stress met deze tips!

Eerder kon je al lezen over ons strijdplan tegen de eeuwige stress, nu geven we je een aantal concrete tips waar je vandaag direct mee aan de slag kan. Met deze tips voel je je minder gejaagd, heb je minder het gevoel dat je ‘geleefd wordt’

Tip 1: Laat je werk op je werk

De 9 tot 5 mentaliteit is in veel organisaties tegenwoordig not done. E-mails uit een overvolle inbox worden in de avonduren beantwoord, dossiers doorgenomen en presentaties voorbereid. Een goede werk- en privébalans begint met het werk op je werk laten. Heb je thuiswerkdagen? Laat dan je werk in je werkkamer liggen.

Tip 2: Optimisme

Een verschil tussen gestreste en relaxte mensen is: optimisme. Kijk maar naar top professionals. De gemene deler van hen allen is optimisme, bij hen is het glas niet half leeg, maar half vol. Het ervaren van dezelfde situatie met een positievere kijk verlaagt stress. Stel jezelf de vraag: Wat is positief aan deze situatie? Regelmatig omdenken verandert je!

Tip 3: Verwachtingen managen

Het verschil tussen een leuke uitdaging en een stressvolle opdracht zit hem vooral in de verwachting. Spreek af met je opdrachtgever, manager of collega wat de verwachtingen zijn, van wederzijdse partijen. Als klus B erbij komt, betekent dat dat klus A uitstel krijgt en niet ook op dezelfde dag klaar kan zijn. Heb je een baan met veel vergaderingen? Stel dan aan het begin van de meeting de vraag: wat is onze verwachting van deze vergadering. Zo houd je het efficiënt.

Tip 4: Timemanagement

Plan je werkweek in blokken en uren inclusief lunchpauze. Werk daarbij e-mails ook in twee à drie blokken per dag bij. Zorg intern voor duidelijke verwachtingen. Spoedzaken kunnen telefonisch. Gebruik andere tools voor je ‘to do lijstje’ en stop met het cc’en in mailtjes. Schakel je telefoon uit in de avonden en weekenden. Maak in je agenda ook tijd voor vrije tijd, sporten, momenten met dierbaren. Een gestructureerd schema is de manier om in het nu te leven.

Tip 5: Creëer routines

Routines kunnen helpen stress te verlagen: wat je aantrekt qua kleding, sleutels op een vaste plek, een vast moment voor tanken. ‘Automatiseer’ zoveel mogelijk dagelijkse taken, denk daarbij ook aan het boodschappen doen en koken. Zeker nu je tegenwoordig met maaltijdboxen en online boodschappen services veel kan plannen.

Tip 6: Weg met angsten

Neem afscheid van ‘belemmerende overtuigingen’, angsten voor falen of drang naar prestaties. Heb je besef dat je deze overtuigingen hebt? Vooringenomen ‘onbewuste’ overtuigingen waar je moeilijk vanaf komt? Door stil te staan bij en het wegnemen van deze ‘drivers’ word je daadkrachtiger, assertiever en krijg je meer positiviteit in je leven.

Training persoonlijk effectiviteit

Wil je deze tips in het echt ervaren? Een workshop persoonlijk effectiviteit is juist voor de gezonde, vitale en energieke medewerker die bergen werk verzet. Met hun can-do mentaliteit nemen ze verantwoordelijkheid maar lopen ze ook een risico op burn-out en overbelasting. Ze moeten tegen zichzelf beschermd worden. In een workshop leren ze preventief om te gaan met hun energie en belastbaarheid. Meer weten?

Doe de test: Hoe is jouw werkstress?

Weten hoe het ervoor staat met jouw werkstress? Ben jij in balans of is jouw werk ook de baas in jouw vrije tijd? Heb jij routines op orde of spelen angsten parten? In 2 minuten tijd doorloop je de test en ontvang je een vrijblijvend oordeel.

Print your tickets

Call Now Button