Barbara Kok over Persoonlijk Leiderschap + video

Barbara Kok over Persoonlijk Leiderschap

Persoonlijk leiderschap is de basis om te kunnen voelen en om gelukkig te zijn. In deze video van Unlimited tv praat Barbara Kok over persoonlijk leiderschap en wat dit voor invloed kan hebben op levensgeluk. Aan het einde van de video is er een leuke winactie!

 

 

Kantelpunt naar persoonlijke ontwikkeling

“We leven bewust of onbewust en op een dag kom je erachter dat er een heleboel is dat je niet van jezelf weet. Dat is het begin van je persoonlijke ontwikkeling. Het moment waarop jij je hiervan bewust wordt en je eigen leven in handen gaat nemen. Persoonlijke ontwikkeling is het begin naar persoonlijk leiderschap en dat is weer het begin naar professionele groei.

Waarom loop ik vast?

Er zijn momenten in je leven waarin je tegen jezelf aanloopt. In de pubertijd, je studententijd of het komt later. Maar wat gebeurd er nou eigenlijk? Waarom is er een weerstand? Omdat je bepaalde dingen zijn in je leven die je niet wil voelen. ‘Ik wil dat niet aangaan, dus ik ga door op wilskracht. Dat komt latere wel.’ Maar op een dag nekt dat, dan gaat dat je toch gewoon saboteren. Dit kan zich uiten in kleine dingen. Het kan zijn dat je voelt dat je geen contact met jezelf maakt, of dat je jezelf überhaupt niet voelt, maar dat kan zich ook uiten in een burn out op den duur.
Heling

Waar start persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap begint allemaal bij jezelf weer te leren kennen en jezelf leren accepteren. Je kwetsbaarheid, onveiligheid. Onveiligheid in mij en in m’n omgeving. Dat zit allemaal op het niveau van overtuigingen. Dus de dag dat ik naar binnen durf te gaan en durf te gaan voelen wat ik ooit als klein mens, tiener of twintiger met mezelf heb durven afspreken. Mijn overtuigingen durf te gaan bekijken en aangaan. Daar start het.

Het zijn kleine stapjes waar het start om te kijken waarin je vermijd. Uiteindelijk gaat het om jezelf volledig te durven accepteren.

Pijn vermijden om te overleven

Het zit er ingebakken om te vermijden. Het is een survival techniek. Wij willen overleven. Om te overleven vermijden we gevaar. Dat is het survival systeem van de mens. Dat is heel interessant om te weten dat we 85% van de 24 uur hiermee bezig zijn. Dus onze focus is 85% van de 24 uur op wat niet goed voelt. Wat gevaar is wat niet fijn voelt. Angst. We zijn maar 15% bezig met waar we blij van zijn wat is goed voor mij, wat is mooi van deze dag. Dat stuk te leren herkennen en om te buigen naar de andere kant. Dus om te buigen naar waar wil ik naartoe, daar heb je een stukje ontmanteling van oude overtuigingen voor nodig. Als je je er bewust van kan worden pas dan kan je het ombuigen en kunnen we ongelofelijke dingen neerzetten en een veel groter potentieel van onszelf gaan gebruiken.

Voorbeeld:

Een mens die het spannend vindt om kwetsbaar te zijn. Durf je kwetsbaarheid aan te gaan en durf de schaamte aan te gaan. Op het moment dat je naar binnen gaat en durft te voelen, is er helemaal geen schaamte. Is er geen kwetsbaarheid, maar komt er juist een hele grote kracht. Het is de angst om de schaamte of kwetsbaarheid te voelen.

Gezond met emoties omgaan

Babies gaan gezond met emoties om. Die laten de emoties volledig toe, zodat ze het lichaam weer kunnen verlaten. Zij zijn nog niet bezig met de gedachten dat ze het niet willen voelen, maar laten het toe. Dat is een onwijs mooie manier van met emoties omgaan. Dan krijg je geen angsten.

Maar wat doen wij al heel jong. Is er een eerste schrik ‘oh jeej ik doe iets fout, oh jeej ze houden niet van me, oh jeej ik wordt afgewezen’ en het kind begint al emoties in z’n cellen weg te duwen. Daar begint eigenlijk al een stuk “dit gevoel wil ik nooit meer meemaken” en gaat het vermijden. Dat heet angst. Dus het kind krijgt een angst om een bepaald soort gevoel te voelen. Ieder mens ontwikkeld dit.
Zoals je gezond met emoties om kan gaan, kan je ook gezond met angsten omgaan. Angsten toelaten en weg laten vloeien. Zo behandelen we bij Unlimited People mensen met angsten.

Wat is paniek?

Je hebt ook paniek. Paniek is de mind die zegt “dit gaat niet goed! .”Zie je wel!” en denkt dat er weer wat gaat gebeuren op het gebied van angst dat die al eerder heeft meegemaakt. Paniek kan je heel goed aangaan. Je kan iemand rustig in een stoel naar binnen laat op die paniek en gaat erdoorheen. En die is weg. Paniek is wat de mind ervan maakt. Dat kan je heel goed analyseren. Daarna zie je dat de paniekaanvallen veel minder worden. Bij sommige mensen na één sessie al. Daarna zie je dat de angsten weggaan en dat de mensen weer gaan slapen en rustiger worden. Zo krijgen we mensen met de grootste paniek, angst en vermijding van wat ze eigenlijk willen voelen rustig.

Angsten aangaan

Zie het als natuurlijke processen. Het is geen foute boel dat er angst ontstaat. Het is onze bescherming van het brein om te overleven. Maar we slaan een beetje door als we heel mentaal als maar op onze angst gefocust zijn. Dat zie je ook bij Burn Out Poli. Heel veel mensen met angsten, die inmiddels burn out zijn geraakt en helemaal niet meer begrijpen wat er gebeurt. Dat is het eerste wat we mogen doen. Zorgen dat dit stuk ontspant. Zo ook bij persoonlijke effectiviteit en persoonlijk leiderschap. Het is heel menselijk angst. Maar je kan het aangaan.

Hoe voorkom  je een burn out?

Iedere persoonlijke ontwikkeling is een voorkomen van een burn out. Mensen met een burn out zijn de diehards van de maatschappij. Dit zijn niet de losers. Deze mensen zijn op pure wilskracht alsmaar doorgeslagen op het pad van doorgaan en vermijding. Ze willen niet falen en doorgaan op het succes. Er valt daarom heel veel te halen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijk leiderschap is de basis van geluk

Persoonlijk leiderschap is de basis om gelukkig te worden. Als ik mezelf leer kennen, dan kan ik me ook verhouden tot een ander.
Mensen die tegen zichzelf aanlopen in hun carrière missen vaak zingeving. Dit kan je alleen ervaren als je jezelf voelt. Zingeving kan je alleen ervaren als je jezelf kan voelen. Wat ik vaak zie is dat ze het contact met zichzelf zijn verloren. Dat ze naar binnen moeten want daar zit het grote potentieel van wie ik werkelijk ben. In jou zit een heel groot stuk wat al oké is.

Dat zien we ook als mensen hier een programma hebben gedaan. Dat ze weer contact met zichzelf krijgen. Dan gaat creativiteit weer stromen. Als je zelf weer voelt, dan gaat ook passie weer stromen en dan gaat het lijf weer voelen. Dan kunnen we gaan praten in hoe je dit kan implementeren in je leven.

Joy is voor iedereen mogelijk!”

Unlimited winactie

Het boek van de Unlimited People training Persoonlijk Leiderschap geschreven door Srikumar Rao kan je nu winnen door je te abonneren op ons YouTube kanaal Unlimited tv en onder de video een reactie te plaatsen.

Thank you for growing with us!

Print your tickets

Call Now Button