Doe de vakantiestress test

Kun jij jouw werk loslaten op vakantie of ervaar je te veel stress?

Een burn out overkomt veel werknemers na de zomermaanden vooral omdat we het werk niet kunnen loslaten op vakantie. “Wie met zijn lijf op het strand zit maar met zijn hoofd op kantoor, is er veel vatbaarder voor”, zegt expert Barbara Kok van Burn Out Poli. Met je dierbaren op een parelwit strand maar ondertussen…

Terwijl palmbomen boven je hoofd wuiven, de all-in cocktailbar lonkt, je zou ontspannen met je gezin en eindelijk een goed boek lezen, denk je almaar aa de dossiers die zich intussen, duizenden kilometers verderop, opstapelen op jouw bureau. Het overkomt één op de zeven Nederlanders. 46% kan het zelfs tijdens zijn of haar vakantie niet laten om af en toe mails te beantwoorden of dossiers in te kijken. Meer dan de helft werkt vóór de vakantie even harder door en zelfs 58% moet na die welverdiende vakantie de eerste weken extra werken om weer helemaal bij te zijn.

Hoe is dat voor jou? Ga jij met stress op vakantie?

Doe de vakantiestress-test van burnoutpoli.com en herken of jij ook bij die kwetsbare groep hoort.

Loading

Tips om stressvrijer op vakantie te gaan

We geven je graag wat tips om stressvrijer op vakantie te gaan.

  • Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin dus op tijd (volgens Arbeidspsycholoog Jaap van den Broek al een maand van te voren) om een vakantieoverdracht te maken en een planning naar de je vakantie toe. Leeg je mailbox, je postvak en ruim je bureau op. Na je vakantie begin je dan weer ‘schoon’.
  • Gun jezelf een paar dagen vrij in Nederland, zodat je even kunt omschakelen van ‘werk’ naar thuiswerken. Met vrij bedoelen we dan ook echt vrij. Geen werkprikkels meer en al even thuis wennen aan de vakantiemodus. Uitgebreid je koffer inpakken, de laatste inkopen doen en vooral uitgerust zijn voor de reis.
  • Indien je tijdens je vakantie toch je mail moet checken, doe dit dan op een vast moment op de dag. Bijvoorbeeld een half uurtje ’s ochtends na het ontbijt. Dat geeft je rust en ruimte om toch op een vast moment het noodzakelijke te doen. Daarna kun je alle leuke activiteiten gaan ondernemen.
  • Zet uiteraard je out-of-office aan of zelfs je voicemail aan; en doe dat ook al een dag voordat je daadwerkelijk weg bent. Daarmee creëer je heldere verwachtingen.
  • Regel een goede thuissituatie voor huisdieren, post, de planten en anti-inbraak. Ook dit kan een factor van stress zijn. Maak afspraken met familieleden of de buren.

Book your tickets

Call Now Button