Nadelen social media spelen grote rol bij burn-out

#SocialMediaDay

De keerzijde van social media. Fear of missing out kan leiden tot burn-out

Wie zit er tegenwoordig niet op social media? Het nut heeft zich wel bewezen. Je vindt er plezier, contact, informatie, kennis en je hebt het gevoel om er bij te horen. We zitten gemiddeld meer dan 1 uur per dag op de sociale media. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat jongeren zich WEL verbonden voelen en meer onderdeel van de maatschappij zijn door social media dan vroeger. Uiteraard zijn er nadelen en deze zijn niet 1,2,3 op te lossen met innovaties en technische vooruitgang. Op Social Media Day sta ik daar graag bij stil.

Copy cats in gedachten en geweten

Denken we nog zelf of worden we copy cats in gedachten en geweten? Door social media wordt onze mind luier dan lui. We hoeven niet meer de filosoferen met anderen maar alle informatie kunnen we uit het internet halen. Je mist ook de kans om dagelijks te bedenken hoe iets wel of niet zit, hoort te zijn of eigenlijk wel juist is. Veel onderzoek toont aan hoe het activiteitencentrum van de mens werkt in combinatie met social media.

Fear of missing out

Omdat nagenoeg alle jongeren op social media zitten neemt het gevoel of ‘fear of missing out’ alleen maar meer toe. Als jij besluit om een avondje thuis bank te hangen, zie je op Instagram of Snapchat de foto’s voorbij vliegen van de leuke feestjes. En om maar niet te spreken van de picture perfect vakantiekiekjes die dagelijks om de oren vliegen. Het lijkt of iedereen een beter leven heeft. Ook de drang naar likes neemt toe; voor minder dan 100 likes doe je het niet. Dit maakt ons en jongeren in het algemeen verslaafd aan het gebruik van sociale media en hun smartphone.

Social media & burn-out

We gaan naar bed met onze smartphone en staan er mee op. Zodra we een moment ergen moeten wachten, zoals op het station of trein, pakken we onze telefoon weer op en scrollen we door de tijdlijn. Dit gevoel zorgt voor een constant ‘AAN’ staan. Stilte en rust is belangrijk om je autonome zenuwstelsel te laten herstellen en groei te bevorderen.  Juist een moment van ‘niksen’ is super goed om te herstellen en je hersenen te laten ontspannen. Altijd ‘AAN’ staan is een killer voor je bijnieren, dit put ze namelijk uit en kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Praktische tips voor minder social media stress

  • Bekijk je social media op vaste tijdstippen op de dag en maximaal bijvoorbeeld drie keer per dag. Bedenk dat de platformen als Facebook voor jou bepalen wat relevant is, dus je mist echt niets.
  • Ontvolg alles en iedereen die geen relevante meerwaarde heeft. Waarom volg je een BN’er die foto’s van zijn/haar baby plaats. Waarom moet je dat topmodel volgen? Waarom volg je zeven verschillende nieuwssites en blogs? Zodra je jezelf die vragen stelt kun je je lijsten algauw opschonen.
  • Schakel alle notificaties uit. Iedere keer dat je weer een trigger krijgt ben je afgeleid en zijn je hersenen negatief geprikkeld.
  • Bedenk wat je in het uur dat je op social media per dag hebt gespendeerd ook had kunnen doen aan leuke dingen. Maak hier een lijstje van zoals een taart bakken, een boek lezen of buiten wandelen.
  • Zorg dat je minimaal 2 uur voor het slapen gaan niet meer aan je telefoon zit. Een scherm houdt je hersenen actief en dat betekent dat je slechter inslaapt.
  • Investeer in een ouderwetse wekker zodat je je telefoon niet direct ’s ochtends grijpt.

Print your tickets

Call Now Button