Met hoeveel stress ga jij op vakantie?

Kun jij jouw werk loslaten op vakantie of ervaar je te veel stress? Doe de vakantie-stress-test.

Een burn-out overkomt veel werknemers na de zomermaanden vooral omdat we het werk niet kunnen loslaten op vakantie. “Wie met zijn lijf op het strand zit maar met zijn hoofd op kantoor, is er veel vatbaarder voor”, zegt expert Barbara Kok van Burn Out Poli. Met je dierbaren op een parelwit strand maar ondertussen…

Terwijl palmbomen boven je hoofd wuiven, de all-in cocktailbar lonkt, je zou ontspannen met je gezin en eindelijk een goed boek lezen, denk je almaar aa de dossiers die zich intussen, duizenden kilometers verderop, opstapelen op jouw bureau. Het overkomt één op de zeven Nederlanders. 46% kan het zelfs tijdens zijn of haar vakantie niet laten om af en toe mails te beantwoorden of dossiers in te kijken. Meer dan de helft werkt vóór de vakantie even harder door en zelfs 58% moet na die welverdiende vakantie de eerste weken extra werken om weer helemaal bij te zijn.

Vrees voor burn-outs

De helft van de werknemers verwacht ooit een burn-out te krijgen. Een kwart denkt al binnen de vijf jaar geveld te worden, zo blijkt uit een grootschalige onderzoek onder werknemers deze maand. Onderzoekers van de KU Leuven, de VUB, de UGent en de Brusselse Odisee-hogeschool peilden bij 3.350 fulltime werknemers en 1.170 zelfstandigen hun stressniveau.
Voor sommigen is de situatie acuut. Eén op de acht fulltimewerknemers vreest al binnen een jaar op te branden. Zelfstandigen voelen zich in het algemeen minder vatbaar voor burn-out dan werknemers, mogelijk omdat ze meer controle hebben over hun werksituatie.

Werkdruk grootste aanjager voor burn-out?
De werkdruk is een van de belangrijkste redenen waarom mensen denken een burn-out te zullen krijgen. Een kwart van de werknemers vindt dat ze 20 procent meer presteren dan ze volgens hun contract moeten. “Ook mensen die hun werk niet rond krijgen en ontevreden zijn over de kwaliteit die ze kunnen leveren vlak voor de vakantie, zijn vatbaarder voor een burn-out”, aldus Barbara Kok.

Record aantal burn-outs in Nederland
Eind vorig jaar zat een recordaantal van 1,1 miljoen werknemers en zelfstandigen langer dan 8 maanden thuis door ziekte. Ruim de helft daarvan kampt met een psychosociale aandoening, zoals burn-out. (Cijfers CBS/TNO, 2016) De onderzoekers vinden het geen slechte zaak dat zo veel mensen zichzelf kwetsbaar achten voor een burn-out. “Je er bewust van zijn dat het ook jou kan treffen, is een essentiële voorwaarde om preventief te werken en alsnog je gedrag bij te stellen.”

Hoe is dat voor jou? Ga jij met stress op vakantie?

Doe de vakantie-stress-test van burnoutpoli.com en herken of jij ook bij die kwetsbare groep hoort.

[button link=”https://www.unlimitedpeople.nl/vakantie-stress/” size=”large” text=”grey”]Doe de test![/button]

Print your tickets

Call Now Button