Achter de feiten aan lopen leidt tot stress

Achter de feiten aan lopen leidt tot stress

Continue achter de feiten aanlopen hoe hard je ook werkt. Jolanda (37) vertelt: “Na mijn derde vergadering van de dag plofte ik letterlijk neer op mijn bureaustoel. Terwijl in mijn mailbox meer dan 300 onbeantwoorde mails riepen, er twee collega’s aan mijn bureau stonden, ik nog twee presentaties moest maken en een deadline had. En ik had nog maar 1,5 uur voordat ik mijn kinderen moest ophalen.” 

Dit probleem is een serieus probleem wat meer dan de helft van alle werknemers, 54% om precies te zijn, ervaart. Schouten en Nelissen kwam tot dit cijfer in hun onderzoek; waarbij bleek dat 40% van alle werknemers het gevoel van werkstress ervaart. Daarmee is stress beroepsziekte nummer 1 en de kans op een burn-out is dan ook aanzienlijk.

De situatie van Jolanda was uiteindelijk de aanleiding voor haar burn-out. “Na een paar weken kon ik niet anders meer dan denken aan slapen. Ik had de hele dag erge hoofdpijn, kon me niet meer concentreren en uiteindelijk ging het ‘licht’ echt uit. Ondertussen had ik nog steeds de stress van alles wat ik ‘moest’. Dus terwijl ik ziek thuis was, werkte ik nog zeker een dagdeel om mijn mails te beantwoorden en presentaties te maken.”

Jolanda heeft dus overduidelijk een gevoel van werkstress gehad. Werkstress wordt door of in de werksituatie veroorzaakt, maar ook de privésituatie kan meespelen. Naast een hoge werkdruk speelt ook een verantwoordelijkheidsgevoel en ‘aan staan’ met de mobiele apparaten een rol.

Herken jij je in dit gevoel? Heb je het idee dat je wel 36 uur in een dag kunt stoppen en dan nog niet door je to do lijst heen bent? Of is dit wat jouw medewerkers aangeven in gesprekken? Ik doe je graag een handreiking om preventief samen te kijken hoe we de werkstress kunnen reduceren. Effectiever vergaderen, het verlagen van de maildruk en het bespreekbaar maken van werkstress op de werkvloer. Meer info over training gezond en vitaal

 

Print your tickets

Call Now Button