Als je maar je best doet, kun je alles bereiken

Millenials, young professionals, dertigers; het maakt niet uit hoe je de deze doelgroep noemt. Ze lopen allemaal vast. Vooral doordat de belofte ‘Als je maar je best doet, kun je alles bereiken’ hen opbreekt. Want het is allemaal niet zoals het werd voorgespiegeld.

Vanaf jongs af aan krijgen we het mee: alles is mogelijk, als je maar je best doet. Een intrinsieke drijfveer tot presteren ontwikkeld zich. Je leert je spiegelen aan je succesvolle ouders, broers of zussen.

In je studietijd lijkt niets te gek. Goede cijfers halen, een toffe stageplek, feesten, reizen en oja ook nog een bijbaan om alles te bekostigen. En dan ben je aan het werk in je eerste baan… Die ook veel lastiger te krijgen was, vele malen afgewezen terwijl je echt een goed cv had. Je droombaan, nee die is het zeker nog niet, je zit nog aan het begin van de carrièreladder.

Levensstijl

Bij veel young professionals komt de ‘klap’ nadat het nieuwe van deze levenstijl eraf is. Vanaf nu zit je in een 9 tot 5 kurslijf, vijf dagen per week. Werk is echt niet altijd geweldig, promoties lijkt nog mijlen ver, slechts 24 vakantiedagen. Je werkt je uit de naad, de werkdruk is hoog. Eigenlijk wil je een huis kopen, je partner heeft hele andere plannen. Vrienden zijn uitgewaaid naar steden in het land en hebben het te druk om af te spreken. Je ouders vragen geregeld ‘En, hoe zit het met je promotie?’ Als een kaartenhuis stort de belofte ‘Als je maar je best doet, kun je alles bereiken’ in elkaar.

Juist deze generatie is gevoelig voor een burn-out. Het ontwikkelen van een intrinsieke drijfveer voor prestatie is een eerste fase in opmaat naar een burn-out. De constante stress dit deze drijfveer meebrengt put op ten duur de bijnieren uit, met alle gevolgen van dien.

Meer weten hoe je als jongere preventief een burn-out te lijf kan gaan? Bekijk ons Unlimited Ambition programma

Print your tickets

Call Now Button